Newcastle upon Tyne

Newcastle upon Tyne is één van de belangrijkste havensteden in Engeland. De stad, die in de volksmond gewoon ‘Newcastle’ genoemd wordt, ligt bijna in het noordelijkste puntje van Engeland. De stad werd vooral groot vanwege de wolindustrie en later de kolenmijnen. De haven ontstond in de 16e eeuw en heeft lange tijd behoord tot een van de grootste scheepsbouw- en reparatiecentra ter wereld. Tegenwoordig leven de inwoners van Newcastle vooral van het toerisme; het nachtleven van Newcastle is legendarisch en trekt mensen uit alle windstreken aan.

Winkelwalhalla van Noord-Engeland
Newcastle heeft veel aantrekkelijke kanten en het uitgebreide winkelgebied is er zeker één. De belangrijkste winkelstraat van het land is Northumberland Street. De grote naam van deze straat werd enkele jaren geleden nog eens bevestigd door het feit dat het de duurste winkelstraat buiten Londen was. Gelukkig voor bezoekers ging dat over het huren van en pand in die straat en niet over de prijzen zelf.

Ook een bezoek waard is het Eldon Square Shopping Centre, een van de grootste winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk.

Nachtleven
Wie houdt van feesten, zit in Newcastle helemaal goed. De stad staat standaard in de top tien van beste uitgaanssteden van het land en haalt soms zelfs de top drie. Dit komt vooral vanwege de Bigg Market en het gebied Quayside. Daar vind je de meest trendy pubs en nachtclubs. Verder kun je in Newcastle heerlijk genieten van buitenlandse keukens. Denk aan Griekse, Mexicaanse, Thaise, Libanese, Franse en Poolse restaurants.

Festivals
Als je van plan bent een overtocht naar Newcastle te boeken, kijk dan ook zeker even of er in jouw vakantieperiode een festival georganiseerd wordt. In maart staat standaard het Newcastle Gateshead Comedy Festival op het programma, maar ook het Chinese nieuwjaar dat in januari of februari in het Chinatown van Newcastle gevierd wordt is een echte aanrader.