Links Rijden

Als je met DFDS Seaways een overtocht naar Groot-Brittannië boekt, heb je in de meeste gevallen een auto bij je. Dan is het belangrijk om te weten dat rijden in Groot-Brittannië er net even iets anders aan toe gaat dan rijden in Nederland.

Links rijden
Het belangrijkste verschil met Nederland is dat je in Engeland links moet rijden. Je haalt dus rechts in. Denk hier ook aan als je bijvoorbeeld op een kruising afrijdt of als je op een eenbaansweg rijdt; stuur vooral niet naar rechts, want dat kan fatale gevolgen hebben. Als je eenmaal achter het stuur zit, wen je snel, maar het is wel belangrijk om er even rekening mee te houden.

Gedeelde wegen
Ook belangrijk om rekening mee te houden zijn de gedeelde wegen. In Groot-Brittannië heb je niet altijd aparte fietspaden; fietsers rijden ook vaak op de grote weg. Pas je snelheid hierop aan. Op landwegen kun je ook rijtuigen, koeien, schapen en wandelaars tegenkomen. Het is dan gebruikelijk dat je extra rustig rijdt en je medeweggebruikers de ruimte geeft.

Verkeersborden
In Groot-Brittannië zijn bijna overal verkeersborden voor. De meeste zal je zo herkennen, maar er zijn ook speciale boekjes over geschreven. Als je dus van elk bord precies wilt weten wat de bedoeling is, dan kun je dat aanschaffen. De basis is hetzelfde als bij ons: ronde borden geven bevelen, ronde borden met een rode rand zijn verbodsborden, borden met blauwe cirkels geven een positieve instructie aan.